FLORIS ANDREA             6 mei t/m 28 augustus
   
SELECTIE NOTABELEN VAN FOTOGRAAF FLORIS ANDREA
 


6 mei t/m 28 augustus
in Maupertuus (1e verdieping)

Freek de Jonge, Andréatype


In het kader van de boekpresentatie Sitters van Floris Andréa op de KunstRai exposeert Kunstbureau ARTeria van 6 mei t/m 28 augustus 2004 een selectie uit de serie Notabelen. Notabelen bestaat uit portretten van bekende Nederlanders uit diverse sectoren van de Nederlandse cultuur, bewerkt met plamuur, pigment en fotografische emulsie tot originele Andréatypes. De presentatie vormt onderdeel van het grote drieluik-project Sitters, waarvan ARTeria in december 2002 de zwartwit-serie Sitters: 4800 presenteerde. Galerie ArtKitchen in Amsterdam toonde vervolgens Andrea’s portrettenverslag van zijn reis door Zuid-Amerika. Eerder was de serie Sitters: Notabelen al te zien in de Oude Kerk in Amsterdam.

Presentatie van het boek Sitters van Floris Andréa
Locatie: KunstRai, Van Spijk Art Projects, Stand 19, 5 t/m 9 mei 2004


 

 
 Jeroen Krabbé, Andréatype

   Een luie schilder is nog geen slecht fotograafFloris Andréa

Levensgevaarlijk om in deze tijd een boek over fotografie te presenteren op een kunstbeurs. Net nu op dit moment Hans Den Hartog Jager vindt dat fotografen geen kunstenaars zijn en Hans Aarsman vindt dat fotografen geen kunstenaars zouden moeten wìllen zijn. Charles Baudelaire lag met dit soort gedachten wakker in een tijd dat dit nog opwindend was.

Fotograferen is mijn grote liefde maar ik kan het met gemak ontrouw zijn als dat het onderwerp in mijn ogen ten goede komt. Ik kan ‘mijn’ medium vergeten omdat ik het beheers, omdat ik het beheers is het ondergeschikt. In het boek zal u aantreffen waar ik op doel. Ik ben niet bezig geweest kunst te maken, niet bezig geweest vernieuwend te zijn. Mijn werk is ook geen statement, gericht tegen andere soorten fotografie… Ik was bezig met het onderzoeken van mijn onderwerp: Het Portret. Het portret is al fascinerend sinds Narcissus zijn gezicht weerspiegeld zag in water en blijkt inderdaad nog steeds fascinerend.

Ik ben ervoor dat over fotografie veel gesproken wordt, dat er veel kritisch en recreatief naar gekeken wordt en dat er vooral veel over geschreven wordt. Maar laat vooral dat laatste dan gebeuren door mensen met een objectieve kijk en niet door mensen gemotiveerd door kleine privé irritatietjes. Kunst of geen kunst, wat maakt het uit…

Over Sitters. Zoals fotografie niet één ding blijkt te zijn, zo is het portret dat ook niet. Met moeite heb ik me kunnen beperken tot drie portretvormen en daardoor zijn er drie hoofdstukken. De geportretteerden en ik hebben in de afzonderlijke delen een andere vrijheid om het verhaal te vertellen en mijn invloed verhoudt zich steeds anders tot hen, tot het onderwerp. De portretten zijn een selectie uit foto’s die ik maakte op een reis door Zuid-Amerika en in mijn atelier. Een eventuele conclusie zou kunnen zijn dat een eerlijk portret maken een onmogelijkheid is, juist omdat fotografie zo werkelijk lijkt.

Kunst of geen kunst, wat maakt het uit… Floris Andréa
 


6 mei t/m 28 augustus

in Maupertuus (1e verdieping)

Jan des Bouvrie
, Andréatype

PORTRET IN OPDRACHT
Ook u kunt zich laten vastleggen door Floris Andréa!
Een portret in barietafdruk kan al vanaf 500,- euro (excl. 6% BTW).

Wilt u iets speciaals en unieks dan is de Andréatype een echte aanrader!

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen:
t 050-5279590 of
info@arteria.nl
PORTRET IN OPDRACHT
 

  naar boven