FLORIS ANDREA




zat 3 september t/m zat 8 oktober
Noorderlicht bij Arteria



EVA ULM
     




   
   




 

                Floris Andréa - The hold


Ook in 2005 neemt Kunstbureau ARTeria deel aan het satellietprogramma van de jaarlijkse fotomanifestatie Noorderlicht. Van 3 september tot en met 8 oktober worden op de begane grond van Vos Interieur foto’s getoond van Floris Andréa en Eva Ulm.

Floris Andréa
(Haarlem, 1967) is gespecialiseerd in portret- en illustratieve fotografie en bijzondere reportages. Sinds een aantal jaren werkt hij met een eigen techniek, het zgn. Andréatype, waarbij pigment met fotografische emulsie op paneel wordt gecombineerd. Ook hier ontstaat een schilderachtige sfeer.
Eva Ulm (Leiden, 1966) maakt naast werk in opdracht, ook eigen series. Hoewel de basis van haar werk altijd fotografie is, bestaan de beelden in de series uit verschillende lagen waardoor ze een schilderachtig karakter krijgen.

Traces & Omens, het thema van Noorderlicht 2005, zoekt naar het verhaal dat het vastgelegde moment omringt; reflectieve foto's waarin sporen van het verleden doordringen in het heden en foto's die een profetische lading in zich bleken te hebben, of die lading wellicht zullen hebben. De hoofdtentoonstelling van Noorderlicht 2005 gaat over fotografie die de vluchtigheid van het moment overstijgt, fotografie die gelezen kan worden als een verhaal over de tijd waarin zij gemaakt is, maar die tegelijkertijd een verhaal suggereert over een andere tijd, toen of later.

Floris Andréa, 'Navels' : Het zijn de sporen van een leven voor het leven. Littekens zonder sombere voorgeschiedenis. Samen met neus, mond en geslacht in het midden van ons toch al zo symmetrisch vooraanzicht. Geen één is hetzelfde. Soms huiver ik er van één, soms steek ik mijn tong er in. Op weg naar beneden, waar nieuw leven begint.



 
 
Een aantal jaren geleden fotografeerde Eva Ulm (Leiden, 1966) een serie foto’s in Marokko. Ze trok het land door met lokale bussen, treinen en taxibusjes. “Marokko heeft een diepe indruk op me gemaakt. Het is een prachtig land met ongewoon mooi licht. Dit heb ik willen verbeelden in combinatie met de complexiteit die het land, naast alle schoonheid, bij mij oproept.”

De beelden uit de serie zijn gedubbeld; ieder beeld bestaat uit twee lagen waardoor de beelden enigszins uit de fotografie getrokken worden en een schilderachtig karakter krijgen. De foto’s zijn afgedrukt op giclee print, een nieuw inktjet procédé. “Ik heb voor giclee print gekozen om verschillende redenen; het versterkt het schilderachtige karakter van de beelden, om de diepe kleurverzadiging en door de hoogwaardige kwaliteit van het materiaal zijn de prints geschikt om in museale- en privé collecties opgenomen te worden.”

Eva Ulm volgde de opleiding fotografie aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Na 4 jaar studie en één postacademisch jaar, voor een geselecteerde groep studenten, is zij vanaf 1995 freelance fotograaf. Naast haar werk in opdracht voor verschillende klanten w.o. ABN AMRO, KPN, Robeco, De Nederlandse Spoorwegen, Moët Hennessy, MPC Holland Vastgoedmaatschap, maakt zij autonoom werk waar zij regelmatig mee exposeert in binnen- en buitenland.







 










 



 

               Eva Ulm - In a dessert

 

       
ARTCORNER VOS
       
NIENKE WIND












NIENKE WIND