ROEMENIA - AERNOUT OVERBEEKE     6 september t/m 12 oktober 2003

   

Tentoonstelling
ROEMENIA
- AERNOUT OVERBEEKE
in het kader van Fotomanifestatie Noorderlicht 2003  www.noorderlicht.com


Kunstbureau ARTeria luidt het nieuwe tentoonstellingsjaar 2003-2004 in met de tentoonstelling ROEMENIA met werk van fotograaf AERNOUT OVERBEEKE. In november 1998 reist Overbeeke naar Roemenië om een reportage te maken van een streek die niet alleen qua naam tot de verbeelding spreekt: Transylvanië. Een overzicht van deze reportage was van 6 september t/m 12 oktober op de begane grond van Maupertuus te bezichtigen.
De fofomanifestatie Noordelicht onderscheidt zich met een thematisch opgezette hoofdexpositie waarin maatschappelijk engagement en visuele verbeeldingskracht worden gecombineerd. Het thema dit jaar is Global Detail.
 
In november 1998 reist Aernout Overbeeke naar Roemenië om een reportage te maken in een streek die niet alleen qua naam tot de verbeelding streek, Transylvanië. Daar waar het kasteel staat van de beruchte graaf Drakula. Dat de man bestaan heeft staat vast, dat hij bloeddorstig was ook, maar dat waren andere heersers in die tijd ook. Waar hij berucht/beroemd om is geworden is een verzinsel van de negentiende eeuwse Engelse schrijver Bram Stoker.
Wel een mooi verhaal natuurlijk en voor de streek heel prettig want er komen zeer veel toeristen kijken of hij er nog is. Die vertrekken dan licht teleurgesteld na anderhalf uur weer richting Boekarest.
Dat deed hij niet.
Dat de tijd heeft stil gestaan daar is indrukwekkend en schrikbarend tegelijk. Wat is, is van een verstilde schoonheid die zijn weerga niet kent.
Dan hoop je stiekem dat er niets veranderen zal. Maar veranderen zal het zeker.
Het is de taak van fotografen om die wereld die spoedig verdwijnen zal vast te leggen.
Omdat het niet voor eeuwig verdwijnen mag.

Aernout Overbeeke, Haarlem, 3 augustus 2003

       

AERNOUT OVERBEEKE

Geïnspireerd door verschillende kunstcollecties in bekende musea verliet Aernout Overbeeke (Utrecht, 1951) al snel de middelbare school en begon als assistent fotograaf. In 1972 werkte hij als freelance fotograaf voor onder andere De Avenue en Conde Nast. De eerste tien jaar van zijn carrière was hij vooral bezig met modefotografie. Door zijn verschillende opdrachten, overal ter wereld, ontdekte Overbeeke in zijn vrije tijd veel plaatsen. Sinds 1996 maakt Overbeeke ook korte films.

FOTOMANIFESTIE NOORDERLICHT
“Global Detail is de tiende manifestatie die Noorderlicht sinds 1990 organiseert. Global Detail verhaalt over de beslissingen die genomen worden in anonieme westerse directiekamers en de gevolgen voor het dagelijks leven aan de andere kant van de aardbol.”


  naar boven